E-Ticaretin Önemi
- 19 Aralık 2018
- Yayınlayan: Omer
- Kategori: E-Ticaret

E-ticaret, internetin yaygınlaşması ile son yıllarda en çok tercih edilen alışveriş yöntemlerinden biri haline gelen, sanal mağaza üzerinden ürün veya hizmetin satışının yapıldığı ticaret şeklidir.
Büyük çaplı şirketler gibi küçük ve orta ölçekli işletmelerin de aynı ürünü pazarlama imkanı bulduğu bu ortamda rekabet doğar. Müşteriler ve işletmeler açısından hız artarken insan unsuru en aza indirgenebilir buna bağlı olarak maliyet azalır. Alıcı ile satıcı arasında daha etkili iletişim gerçekleşmesi ile ürün veya hizmet hakkında daha etkin geri dönüşler olur. Bu sayede daha kaliteli ürün ve daha kaliteli hizmet sunulmasına imkan sağlanır. Kısaca e-ticaretin önemini satıcı açısından düşük maliyet olarak, müşteri açısından ise artan kalite ve hızın yanında düşen fiyat ve zamandan tasarruf olarak belirtmek doğru bir çıkarım olacaktır.
E-ticaret;
- Büyük kitlelere sunum yapmaya,
- Veri aktarımı saniyeler içinde gerçekleştiğinden olduğundan zaman tasarrufuna,
- Çok sayıda ürün sunmaya,
- Vergi, kira, eletkrik, su gibi giderlerin en aza indirgenmesine,
- Mağazanın 7/24 açık ve işlem yapabilir olmasına imkan verir.
Son yıllarda sanal mağazacılık hem müşteriler hem de satıcılar açısından karlı bir alış-veriş sistemi haline gelmiştir. Alıcılar bu ortamda istedikleri ürünlerin karşılaştırmasını yapmakta ve kendi kriterleri ölçüsünde en uygun fiyattan ürün satın alabilmektedir. Bununla birlikte satıcılar ise maliyeti düşürerek ürünlerini daha kolay pazarlayabilme imkanına sahip olmaktadır. Sosyal ortamların da kullanılacağı reklam ile potansiyel alıcılara ulaşmak oldukça kolay hale gelmiştir. Dolayısıyla doğru satış stratejisi uygulandığı taktirde, online satış mağazaları ile çok daha fazla müşteriye ulaşan firma yada işletmeler kazançlarını arttırmaktadır.
Düşen Maliyet, Artan Kalite
E-ticaretin en önemli avantajlarından birisinin maliyeti oldukça düşürmesi olduğunu yukarıda vurguladık. Maliyetin düşmesi ile birlikte müşterilere daha kaliteli ürün sunma imkanı doğar. Sanal mağazacılıkta müşterilerin bir çok ürünü kalite-fiyat optimizasyonu yönünden karşılaştırdığını düşündüğümüzde en uygun kalite-fiyat endeksi ile müşterilerine pazarlama gayretinde olan online satış mağazaları firmalarının marka değerini arttırmaktadır. Bunun yanında büyük kitlelere ulaşarak firmaları adına etkili reklam yapmış olmaktadırlar.
E-ticarette aynı sektördeki yüzlerce belki binlerce işletme ya da firmanın ortak pazar ortamı internettir. Dolayısıyla büyük firmaların orta veya küçük ölçekli işletmelerin nispeten şansları eşittir. Küçük işletmelerin doğru satış stratejileri uygulayarak büyük firmalar ile rekabet edebilir hale gelmesi ve büyümesi mümkündür. Hızla gelişen perakende alış-veriş sektörünün sanal mağazacılık üzerinden yapıldığı günümüzde, büyük firmalar için bu alanı etkili kullanma zorunluluğu doğmuştur.
2017 yılında TUBİSAD tarafından yayınlanmış E-Ticaret Raporuna göre Türkiye’de e-ticaret hacmi bir önceki yıla oranla yüzde 37 büyüyerek 42,2 milyar TL’ye ulaştığı görülmektedir. Tablo-1 dikkate alındığında yıllara oranla parabolik bir artış gösteren e-ticaret hacmi 2018 yılı için yaklaşık 59 milyar TL, 2019 yılı için ise 100 Milyar seviyelerine ulaşacağı tahmin edilmektedir.

- Her yıl We Are Social ve Hootsuit tarafından hazırlanan sosyal medya istatistikleri “Digital in 2018 in Western Asia” raporuna göre 81 milyon nüfusa sahip ülkemizde;
- Nüfusun %67’sini oluşturan 53 milyon internet kullanıcısı,
- Nüfusun %51’ini oluşturan 51 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı,
- Nüfusun %54’ünü oluşturan 44 milyon aktif mobil sosyal medya kullanıcısı bulunmaktadır.

Diğer taraftan ülkemizdeki Elektronik Cihaz Kullanım İstatistiklerine baktığımızda:
– Yetişkin insanların %98’i cep telefonu kullanırken, bunların %77’si akıllı telefon kullanıyor.
– Masaüstü bilgisayar veya laptop kullananların oranı %48 iken, tablet kullananların oranı %25.

İnternete bağlanmak için kullanılan cihazlara baktığımızda, İnternet kullanıcılarının %36′sı Masaüstü bilgisayar veya laptoplarından, %62’si mobil cihazlardan ve %3‘ü tabletlerinden internete bağlanıyorlar.

E-Ticarette Augmented Reality (Arttırılmış Gerçeklik)
Belirttiğimiz gibi Online Satış sektöründe çok büyük şirket ya da küçük işletmeler dahi birçok rekabet etmeniz gereken rakipleriniz olacaktır. Teknoloji devlerinin bu konuda attığı adımlara daha önceki yazımızda değinmiştik. Mevcut durumda daha kaliteli ürünü daha uygun fiyata pazarlayan işletmeler elbette fark yaratmış olarak yollarına devam edebilecektir. Ancak aynı sektörde kalite-fiyat optimizasyonunu sağlamış birçok şirket ya da işletme olması muhtemeldir. Gelişen teknoloji ile birlikte müşterilerine en uygun sunumu yapan, müşterilerinin kalite, fiyat, hız, güvenilirlik ve görsel beklentilerini karşılayan firmalar rakiplerine oranla daha öne geçecektir. Mevcut e-ticaret sisteminde kalite, fiyat, hız, güvenilirlik konularında firmalar birbirleri ile yarışmakta ve bu konularda uzmanlaşmaktadırlar. Ancak görsel beklenti her geçen gün değişmekle beraber firmalar tarafından tam olarak karşılandığı söylenemez. Yalnızca klasik bir ticari bakış açısıyla değerlendirdiğimizde, satılmak istenilen ürünün müşteriye sunumunun ne kadar önemli olduğu tüm ticaret dünyasının malumudur.
Yukarıda bahsettiğimiz görsel beklentiyi biraz açtığımızda Online Satış sektörü için aklımıza ilk olarak fotoğraf gelebilir. Ancak AR teknolojisi ile birlikte görsel sunumda bambaşka bir heyecan bizi bekliyor. Çünkü AR teknoloji ile birlikte 3 boyutta gerçeği ile bire bir aynı olarak modellenmiş ürünleri evimizde, ofisimizde ya da nerede görmek istiyorsak bire bir boyutta görme ve algılama şansına sahip olacağız. Bir elbiseyi üzerinde, bir halı, mobilya ya da vazoyu almadan önce evinde bire bir ölçülerde görmek müşteriler açısından oldukça heyecan verici olmakla beraber gelecek yıllarda online alışverişlerde kaçınılmaz gereklilik olarak karşımıza çıkacaktır.
Hızla yaygınlaşması kaçınılmaz olan AR teknolojisine erken uyum sağlayan firmaların marka değerini artıracağı gibi teknoloji ile uyum sağlamış olmasıyla ayrıca reklam olma şansına sahip olacaktır. AR ile birlikte bir anda görsel sunum konusunda fark yaratan firmalar müşteriler açısından muhakkak tercih sebebi olacaktır. Müşterilerinin kalite-fiyat beklentisinin yanında görsel beklentisini karşılayan firma veya işletmelerin karlarını büyük ölçüde artıracağı öngörülmektedir. Diğer taraftan teknolojik gelişmelere ayak uydurma konusunda öncü olan firmaların bundan oldukça fayda sağlamasıyla beraber teknolojik gelişmelere geç ayak uyduran firmaların beklediği ivmeyi yakalayamaması da muhtemeldir.
3 yorum
Yorumlar kapatılmıştır.
[…] Artırılmış Gerçekliğe Yöneliyor’ yazımızda değinmiştik. Yine bir başka yazımız ‘E-Ticaretin Önemi’ yazımızda da e-ticaretin günümüz ticaretinde kapladığı hacme ve faydalarına […]
[…] olacağı tahmin edilmektedir. Büyüyen e-ticaret sektörüyle ilgili daha ayrıntılı rakamlara E-Ticaretin Önemi yazımızda yer vermiştik. Giderek verimliliğini artıran, hem satıcılar hem de alıcılar […]
[…] hacminin ülkemizde gelmiş olduğu noktaya önceki yazılarımızda değinmiştik. İnternet alışverişinde kullanılan cihazlar incelendiğinde ülkemizde […]